Af Ole Nygaard, Administrerende direktør
Victor A/S


EN KØLIG VARME AT VÆRE STOLT AF

Victor A/S har igennem de sidste 25 år været blandt de førende indenfor køleteknik og fremstilling af procesrør til offshore, men en verdensomspændende oliekrise og nye omstændigheder i markedet inspirerede os til at tænke ud af boksen.

I fremtiden vil Victor A/S også være blandt de førende i Danmark til at udnytte og omdanne energien fra det, vi har omkring os - såsom udeluften, havvand, spildevand og overskudsvarme til det varme vand, som løber i det danske fjernvarmenet. Det luner både forretningen, det omkringliggende samfund og miljøet.

På mange måder viser vores rejse et godt billede på den frederikshavnerånd, som præger havnen og havnens virksomheder. Frederikshavn er en havneby, og det er vi stolte af. På baggrund af den stolthed udvikler havnen mere effektive og bæredygtige måder at drive havn på.

I Victor A/S har vi udnyttet vores viden om kølesystemer og rørfremstilling, så vi over de senere år også har opbygget en betydelig ekspertise inden for landbaserede energi- og procesanlæg samt varmepumper til fjernvarmeindustrien.  Man kan næsten sige, at varmeforretningen kom ved et tilfælde.

Som et æble fra himlen
Idéen til udviklingen af varmepumpen opstod under oliekrisen i 2014, som tvang os til at tænke over, om vi kunne bruge vores kompetencer andre steder end i offshore-industrien, da ordrerne blev færre og færre. Nærmest som Newtons æble, der faldt ned fra himlen, fik vi muligheden for at lave rørinstallationer til affaldsforbrændingen Amager Bakke, hvilket blev vores entré ind på det danske marked for energioptimering

Arbejdet på Amager Bakke gav os anledning til at tænke rigtig meget i teknologier, og her udviklede tanken om store industrielle varmepumper sig yderligere. Ved første øjekast er varme og kulde af gode grunde modstridende, men egentlig handlede det om at vende tingene på hovedet og anskue kæden nedefra og op i stedet for oppefra og ned.

Vi troede egentlig, at vi kun lavede køleteknik og rør til offshore, men det viste sig, at vores kompetencer kunne bruges i langt større omfang, end vi selv var klar over, og da vi først begyndte at skille tingene ad og fik nedbrudt silotankegangen, stod vi pludselig med en helt ny mulighed, som skulle forfølges.

De simpleste løsninger er de sværeste at se
Vores kendskab til køleteknologi er nu ikke kun anvendt til køleanlæg, men også varmepumper. Hele set-uppet bag den store varmepumpe er blot et anlæg, hvor den kendte køleteknik er vendt på hovedet. Vi har dermed formået at udvikle et system, der yder tre gange mere energi, end det selv bruger.

Hvorfor så vi ikke denne løsning før? Sommetider er de simpleste løsninger de sværeste at se, men timingen skal også være korrekt. Varmepumpen blev en realitet, fordi vi i Victor A/S har en kultur, der gør det muligt at forfølge mulighederne i markedet, når de opstår. Varmepumpen er derfor ikke et decideret resultat af en femårig plan eller noget i den dur. Det er et resultat af ihærdigt arbejde og godt håndværk.

Det er den samme kultur, der er på havnen. Vi er gode til det, vi gør. Og selvom vi er nordjyder, kan vi godt være stolte af det, vi udvikler. Vi gør det bare uden at prale.

 

________________________
Dette indlæg er en del af Frederikshavn Havns maritime blogunivers, som vi kalder THE PORT VOICE. Bloggen er sat i verden for at lade havnens virksomheder og samarbejdspartnere komme til orde. Formålet er at skabe en kanal, hvor vi sammen kan dele viden, passion og holdning på en samlende, engagerende samt almennyttig måde. Målet er at få så mange af havnens virksomheder, organisationer og interessenter til at byde ind, så vi får en platform, hvor vi kan lære mere om hinanden, give læring, viden eller holdning videre og byde lidt inden for i den verden, vi hver især befinder os i.