Et år som servicemedarbejder

13-06-2017

Tobias Wiis har i et lille års tid haft sin daglige gang på Materielgården på Frederikshavn Havn.
Her har han primært arbejdet med at vedligeholde arealer og servicere havnens kunder, inden han forhåbentlig skal i gang med et traineeforløb som ejendomsmægler efter sommerferien.
Læs Tobias’ åbenhjertige beskrivelse af arbejdet på havnen.


Hvorfor blev det lige Frederikshavn Havn?
Jeg bruger meget af min fritid på at spille fodbold i FFI. Jeg havde hørt, at klubben samarbejder med erhvervslivet om jobmuligheder for at holde på spillerne her i Frederikshavn. Frederikshavn Havn er med i det samarbejde, og det var på den måde, at jeg kom til samtale nede på havnen. Og så gik det stærkt – dagen efter samtalen startede jeg som servicemedarbejder på havnens Materielgård.    

Hvordan ser en almindelig arbejdsdag ud for dig?
Jeg er ansat til at vedligeholde havnens arealer og servicere havnens kunder. Det drejer sig i bund og grund om at sørge for, at der er rent og pænt, og at tingene fungerer rundt omkring på havnen. Jeg er en del af et team på 7 mand på Materielgården, og vi fordeler de forskellige opgaver mellem os. Mine opgaver er bl.a. at holde gangbroen, toiletter og kajkanter rene, slå græs, fjerne affald og tjekke at elevatorer/rulletrapper fungerer. Det kan også være at tømme oliefiltre på eller modtage affald fra skibe. Det er virkelig et meget afvekslende job. Som regel planlægger vi opgaverne dagen før, men 9 ud af 10 gange sker der noget, som gør, at vi må ændre planer. Det kan fx være et skib, der skal have installeret et vandur for at få ferskvand. Og så smider man selvfølgelig, hvad man har i hænderne og sørger for, at skibet kan få vand.

Er der noget, der har overrasket dig omkring havnen?
Ja, specielt alle de opgaver, som havnens folk udfører, for at det hele kan fungere. Der er altid noget, der skal gøres. Og så er det faktisk kommet bag på mig, at havnen beskæftiger så mange mennesker. Omkring 3.000 mennesker er på en eller anden måde tilknyttet havnen. Det er virkelig mange, og så er det jo også klart, at der er mange ting, der skal ordenes, for at det hele kan fungere. Det er også helt vildt med den udvikling, der er sket i forbindelse med havneudvidelsen. Det er utrolig spændende at følge og være en del af.

Hvad kan du bedst lide ved dit job?
Jeg klinger rigtig godt med kollegaerne – der er altid en god tone og en masse sjov og ballade. Jeg er virkelig blevet taget godt imod og synes selv, at jeg er faldet godt ind. Jeg sætter også stor pris på, at jeg har mulighed for selv at planlægge og styre min dag. På den måde får man bare lavet rigtig meget og udnyttet dagen bedst muligt.

Det sidste halve år er jeg begyndt at assistere ved STS-operationer, hvor store fendere skal fragtes med slæbebåd ud til to søgående skibe, der skal foretage en overførsel af fx olie, mens de er placeret ved siden af hinanden. Her hjælper jeg bl.a. med at få trosser i land. Der er tale om tunge løft lige ved kajkanten, så sikkerheden er meget vigtig. Der er derfor brug for, at der altid er opsyn med dem, der er i aktion. Og der hjælper jeg også til. Jeg har jo ikke den samme erfaring, som de andre, men jeg føler alligevel, at jeg deltager på lige fod med de andre og bidrager til, at det hele kører sikkert og effektivt. Jeg indgår i et vagtskema omkring STS-operationer sammen med de andre, og det betyder, at jeg kan blive kaldt på arbejde på alle tider af døgnet. Faktisk foregår det mest om natten, men det har jeg det helt ok med – det er super spændende, og så giver det jo også lidt ekstra på kontoen.  

Hvad kan du mindst lide ved dit job?
Ha ha, det er nok at gøre toiletterne rene. Men det er jo en del af jobbet, og det skal gøres, så det hører ligesom bare med. Toiletterne derhjemme skal jo også gøres rene.

Hvad har du fået ud af at arbejde hos Frederikshavn Havn?
Jeg har virkelig lært at bruge mine hænder. På handelsskolen skulle jeg jo primært bruge mit hoved, så det med at være praktisk har jeg ikke været vant til på den her måde før, og det har været en udfordring for mig. Men en udfordring som jeg har taget op, og jeg synes faktisk, at det er blevet ret godt. Jeg havde for eksempel aldrig forestillet mig, at jeg skulle køre gummiged. Nu sætter jeg mig bare op og udfører det arbejde, jeg skal. Jeg har også været med til at sætte ISPS-hegn op og tage det ned igen, hvis det skulle flyttes. Jeg har fundet ud af, at det er meget tilfredsstillende at få tingene til at se godt ud. Når noget roder, er slidt eller i stykker, så skal det bare ordnes. Den indstilling kan jeg godt lide, og det vil jeg tage med mig videre.

Jeg har jo primært været på Materielgården, men for at få kendskab til hele virksomheden har jeg også været rundt i de andre afdelinger. Jeg har for eksempel fulgt havnevagtens arbejde på tæt hold og været en lille uges tid i Teknisk afdeling, hvor jeg bl.a. var med til byggemøder.

Herudover har jeg også fået indsigt i de mange forskellige opgaver i administrationen og økonomiafdelingen. Det er jo mit første rigtige job, så det har været super godt at få indblik i, hvordan en virksomhed fungerer og drives. Det tænker jeg, at jeg får stor glæde af, når jeg skal starte et nyt sted. 

Hvad er dine fremtidsplaner?
Jeg vil rigtig gerne i et traineeforløb som ejendomsmægler. Det har altid været min drøm. Og når jeg brænder for noget, så går jeg efter det.

Vil du anbefale andre et år hos Frederikshavn Havn?
Ja, bestemt. Jeg har været utrolig godt tilfreds. Jeg havde måske nok tænkt, inden jeg startede, at jeg kom til at gå med en flok ”havnearbejdere”, der ikke var til at snakke med. Men jeg har fået så mange gode bekendtskaber og er blevet behandlet rigtig godt. Alle har været så åbne og imødekommende. Og det er aldrig kedeligt at gå på arbejde… der er altid plads til et godt grin. 

Mange af mine kammerater vil så gerne følge med i alt det, jeg går og laver hernede på havnen. Og jeg fortæller rigtig gerne om det. Én af mine kammerater synes det lød så spændende, og han ville bare så gerne herned, men der var pladsen jo ligesom optaget. Men jeg kan virkelig godt forstå ham!