Grøn energi

08-02-2016

Bunker Holding søsætter LNG-projekt med produktionsanlæg på Frederikshavn Havn.

Bunker Holding med hovedsæde i Middelfart, der er rangeret som Danmarks 3. største virksomhed målt på omsætning, har d. 9. februar 2016 udsendt følgende pressemeddelelse vedr. etablering af produktionsanlæg til LNG i Frederikshavn:

 

Bunker Holding gruppen, der er en af verdens førende bunkervirksomheder, går sammen med stærke danske samarbejdspartnere ind på markedet for grøn energi. 

Med datterselskabet Unioil Supply A/S som den kommercielle arm har Bunker Holding etableret et samarbejde med stærke danske partnere inden for hver deres felt i processen omkring LNG. Parterne er allerede langt i planlægningen af et produktionsanlæg i Frederikshavn, som skal producere LNG til den maritime sektor i Danmark og Sverige.  

Skal man, som situationen er i dag, have leveret LNG i Danmark, er man nødsaget til at hente gassen fra en af de store LNG terminaler i udlandet. Med etableringen af produktionsanlægget i Frederikshavn udnyttes det veludviklede naturgasnet, vi har i Danmark, til at producere lokal LNG. Dermed sikres en hurtig, effektiv og sikker leverance af gas til kunderne.  

Placeringen i Frederikshavn er dog heller ikke tilfældigt udvalgt. Frederikshavn Havn, som ledes af en nytænkende havneledelse, har allerede igangsat flere, spændende og innovative projekter.  Ca. 100.000 skibe passerer hvert år strædet ved Skagen i enten syd- eller nordgående retning, og Frederikshavn er dermed den mest optimale geografiske placering for det nye LNG samarbejde.  

Mikkel Seedorff Sørensen, adm. direktør hos Frederikshavn Havn, udtaler: “Det er en stor glæde, at det er lykkedes os at tiltrække en virksomhed som Bunker Holding til Frederikshavn, og at Frederikshavn Havn er valgt som lokation for en af de første LNG investeringer i Europa. Projektet omkring LNG produktion passer perfekt i vores strategi, hvor miljø spiller en stor rolle. Vi er overbeviste om, at dette innovative projekt vil være med til at sætte Frederikshavn på landkortet. Det at kunne tilbyde LNG, har længe været et område, som vi har ønsket at være med til at skabe udvikling inden for.”  

Produktionsanlægget leveres af den danske virksomhed Kosan Crisplant A/S, der er verdensledende leverandør af udstyr til infrastruktur og anlæg i forbindelse med produktion og håndtering af gas. Virksomheden har de seneste år bevæget sig ind på markedet for LNG med innovative nye løsninger. Med introduktionen af et unikt og fuldt automatisk emissionsfrit anlæg til bunkring af LNG til skibe samt et skalerbart liquefaction anlæg, har Kosan Crisplant positioneret sig som en betydende leverandør af nytænkende løsninger inden for dette nye marked. 

"Med 65 år i gasbranchen og efter at have lavet næsten 3000 gasinstallationer verden over glæder det os at involvere os i dette spændende projekt i Danmark. At producere LNG eller LBG fra naturgasnettet er et nyt vækstområde for os, og at få lov at lave et projekt med de stærkeste spillere på deres felt er en ønskesituation for et ingeniørfirma som vores. Vi glæder os til at lave et førsteklasses projekt, som giver genlyd i hele verden, og således vil danne rammerne om et unikt referenceprojekt overfor vores internationale kunder og sætte Nordjylland og Frederikshavn på LNG verdenskortet," siger Bo Larsen, Commercial Director hos Kosan Crisplant. Projektet vil øge trafikken i Frederikshavn Havn og vil samtidig skabe lokale arbejdspladser i såvel bygge- og driftsfasen. 

Unioil Supply A/S, Bunker Holdings datterselskab i Aalborg, som grundet sin forankring i bunkeringmarkedet har stærke relationer til både den danske og udenlandske maritime industri, vil varetage den kommercielle del af LNG projektet. Unioil Supply har allerede med succes leveret LNG i Danmark, ligesom Bunker Holding gruppen deltager i flere LNG projekter på verdensplan.  

Der er således tale om et samarbejde mellem ikke blot erfaringstunge og seriøse samarbejdspartnere men også mellem finansielt stærke parter med både lokal og global ekspertise. Både Bunker Holding gruppen og Kosan Crisplant er verdensledende inden for hver deres felt, og med Frederikshavn Havn som den strategisk helt rigtige placering af anlægget, garanterer parterne forsyningssikkerhed til hele Danmark. 

Vi forventer stigende efterspørgsel på LNG de kommende år og har været dygtige til at finde de helt rigtige samarbejdspartnere, således vi med et yderst velorganiseret set-up er klar til at dække hele Danmark samt Sverige”, fortæller Peter Zachariassen, Head of Physical hos Bunker Holding, og fortsætter: ”LNG er en del af fremtiden, og det er vigtigt for os at være på forkant med udviklingen og at kunne tilbyde vore kunder diversifikation i vores produktportefølje. Flere rederier har således allerede udvist stor interesse i vores projekt, som er med til at understrege Danmarks fokus på grøn energi.” 

Et af de rederier, som allerede har investeret i LNG drevne skibe, er Terntank Rederi A/S med hovedsæde i Skagen. Direktør Jens P. Buchhave udtaler ”Terntank ser meget positivt på dette initiativ i Frederikshavn Havn. Vi har længe efterlyst, at nogle af de store bunkerleverandører har taget initiativ til at tilbyde LNG, og dette nye set-up passer perfekt med vores strategi, hvor vi allerede nu har 4 skibe i ordre, som skal sejle på LNG”. ”Vi glæder os til at følge udviklingen på dette spændende projekt”, siger Jens P. Buchhave.

 

#portoffrederikshavn

DeL dine oplevelser fra Frederikshavn Havn på #portoffrederikshavn og se andres...