Minister inspireret

11-03-2019

Vækst og beskæftigelse var på dagsordenen, da beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og formand for folketingets beskæftigelsesudvalg Bent Bøgsted fredag den 8. marts besøgte Frederikshavn Havn. Havnen gennemgår i disse år en markant udvikling med en stor havneudvidelse, nye langtidskontrakter med større lokale og internationale virksomheder samt en vækststrategi, som blandt andet er baseret på cirkulær økonomi, og som har udsigt til at skabe op mod 500 nye arbejdspladser de næste par år.


Frederikshavn har meget at byde på, når vi taler om vækst, og havnen har stor betydning for beskæftigelsen i kommunen. Ifølge en oplandsanalyse fra Syddansk Universitet og Center for Regional- og Turismeforskning skabes alene over 5.000 job i området med udspring i havnens aktiviteter. Derfor kom to af landets vigtigste beslutningstagere i forhold til at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark - beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og formand for folketingets beskæftigelsesudvalg Bent Bøgsted - på besøg den 8. marts for at blive inspireret af den jobskabende indsats kommunen og havnen gør.


Havnens markante resultater og visionære tanker gav ros fra ministeren
De to politikere blev modtaget af havnedirektør Mikkel Seedorff Sørensen og Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit S. Hansen, og politikerne fik lov at få syn for sagen med en tur rundt på havnen for at kigge på de eksisterende faciliteter og de mange kommende arbejdspladser på havnen inden for såvel maritim services, dekommissionering som recycling. Her så de bl.a. det nye 330.000 m2 store havneområde, hvor Stena Oil vil opføre en topmoderne terminal, og hvor Global Green Developer allerede er godt i gang med etableringen af 10.000 m2 nye lagerhaller

- Jeg synes, at det var rigtig interessant at se og høre om udviklingen på Frederikshavn Havn, og jeg vil gerne takke for et inspirerende besøg. Der er tale om ambitiøse og visionære tanker bag udvidelsen på havnen, og det er utrolig vigtigt, at der bliver tænkt i nye muligheder for at holde gang i vækst og beskæftigelse, udtaler beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

- Vi fik en god dialog om muligheder for beskæftigelse via vores tiltag på havnen, og der var ros fra ministeren og formanden for beskæftigelsesudvalget for vores investeringer i at skabe muligheder for vækst og skabelse af nye arbejdspladser”, fortæller Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune. 


Europas største skræddersyede recycling-installation færdig i 2019
Der blev også tid til et kig på det store areal, som er lejet ud til M.A.R.S. Europe. M.A.R.S (Modern American Recycling Services) er en af verdens største virksomheder inden for genindvinding af stål, og virksomheden har valgt Frederikshavn Havn som lokation for Europas største til-formålet-byggede recycling installation, som indvies i sensommeren 2019. En installation hvor M.A.R.S. forventer at genindvinde 200.000 tons stål årligt med ambitioner om at gøre Frederikshavn til centrum for grøn recycling af panamax-skibe og dekommisionering af helt store olieinstallationer.

Det er dog ikke kun nye virksomheder, der bidrager til vækst og øget beskæftigelse på Frederikshavn Havn. Også mange af de eksisterende virksomheder på havnen oplever stor udvikling og vækst. Blandt andet har frederikshavnervirksomheden Orskov Yard netop investeret i en ny 180 m lang flydedok, der forventes at komme til Frederikshavn i løbet af sommeren 2020, mens ME Produktion, der har oplevet et kæmpe boom i salget af scrubbere, er vokset fra 65 medarbejdere til 140 medarbejdere siden juli 2018. Disse perspektiver gav Bent Bøgsted tro på, at fremtiden tegner lys for Frederikshavn og Frederikshavn Havn:

- Man har været i stand til at tiltrække de rigtige operatører, og samtidig skabe muligheder for de eksisterende virksomheder, som gør, at det stærke maritime erhverv i Frederikshavn er fremtidssikret. Vi fik et rigtig godt indtryk og et bevis på, at den rigtige strategi og en tro på tingene skaber en udvikling. Uden de rigtige folk, var man ikke kommet hertil, og det fortjener holdet bag projektet kæmpe roser for. Etape 3 skulle allerede nu igangsættes med den udvikling og interesse, der har været omkring den igangværende udvidelse, tilføjer Bent Bøgsted.

- Det var en fornøjelse, at vise havnen frem og fortælle om alle de spændende tiltag, der er i gang på Frederikshavn Havn og hos de mange virksomheder på havnen. Frederikshavn Havn har siden 2016 været i gang med en større udvidelse – en investering til omkring 1 mia. kroner. Havneudvidelsen kommer til at bringe arbejdspladser til byen og til lokalområdet, og det er vi stolte af. I løbet af de næste par år forventer vi, at de mange nye projekter og aktiviteter vil generere 4-500 nye arbejdspladser på havnen, slutter Mikkel Seedorff Sørensen, adm. direktør hos Frederikshavn Havn.