Stort EU-finansieret projekt skudt i gang

29-03-2016

Med det formelle kick-off d. 29. marts 2016 på toppen af Kattegat Siloen i Frederikshavn, har Frederikshavn Havn, Kosan Crisplant og Stena Line nu officielt skudt det EU finansierede Nordic Maritime Hub projekt i gang i Frederikshavn Havn.

Med en lang række deltagere fra både det lokale erhvervsliv, lokalpolitisk side, folketinget og EU, er det første officielle spadestik til Nordic Maritime Hub projektet i Frederikshavn Havn blevet taget. Projektet er et samarbejde mellem Frederikshavn Havn, Kosan Crisplant A/S og Stena Line AB og har til formål at forbedre faciliteterne for havnen og dens mange brugere ved bl.a. at forbedre adgangsforholdene til havnen, etablere landstrømsfaciliteter bl.a. til brug for Stena Lines færger og etablere bunkeringfaciliteter til bæredygtige drivmidler.

Sidstnævnte er bl.a. en opgave, der varetages af Kosan Crisplant A/S, der skal stå for etableringen af en bunkeringfacilitet til flydende naturgas (LNG) på havneområdet. Bo Larsen, Kommerciel Direktør hos Kosan Crisplant udtaler ”Hos Kosan Crisplant ser vi dette projekt som døren til et stort potentielt marked for LNG i Østersøen. Bunkeringfaciliteten er derfor også kun første skridt i vores vision, idet at vi allerede har indgået aftale med andre partnere om ligeledes at etablere en produktionsfacilitet for LNG og LBG (flydende biogas) i Frederikshavn. Nordic Maritime Hub er derfor af central betydning for udviklingen af markedet for bæredygtige drivmidler, ikke bare i Danmark, men i hele Østersøområdet”.     

Støtte fra EU
Nordic Maritime Hub projektet blev i juni 2015 tildelt TEN-T støtte fra EU's Connecting Europe Facility fond, som yder støtte til projekter, der er med til at realisere EU's transport infrastruktur politik. Derfor deltog EU Kommissionens Motorveje til Søs koordinator også i kick-off arrangementet og gav i sin tale bl.a. udtryk for sin store begejstring for projektet og dets vision: ”Fra hvad jeg har set i dag, er i gået i gang med en meget stor og vigtig opgave her. I får nogle fantastiske havnefaciliteter og i bliver et håb for alle nordiske og skandinaviske ruter. Hele visionen for Motorveje til Søs er den samme som jeres vision og jeg ser frem til at arbejde tæt sammen med jer i fremtiden”, udtalte Motorveje til Søs koordinator Brian Simpson.  

Denne anerkendelse, samt medfinansieringen fra EU kan derfor også ses som en vigtig blåstempling af projektet og de fremtidige planer for udviklingen af Frederikshavn Havn: ”Vi, i partnerskabet omkring Nordic Maritime Hub projektet, er utrolig stolte af den anerkendelse vores projekt har fået igennem denne tildeling af EU støtte. Det viser tydeligt, hvordan de tanker vi har gjort os omkring udviklingen af havnen og de tilbud vi ønsker at tilbyde vores kunder, er de rigtige. Vi håber derfor meget at kunne bruge denne anerkendelse og det momentum vi har skabt, til at sætte endnu mere gang i udviklingen i Frederikshavn”, udtaler Adm. Direktør for Frederikshavn Havn Mikkel Seedorff Sørensen.   

Ud over at skabe nye muligheder og udvide den traditionelle havnedrift i Frederikshavn Havn til bl.a. også at inkludere bunkering af bæredygtige drivmidler, skal projektet også ses som et første skridt imod målet om at styrke den maritime korridor mellem Frederikshavn og Göteborg. Frederikshavn Havn, Göteborg Havn og Stena Line indgik i 2015 et historisk strategisk partnerskab, hvor målet er udvikling, samarbejde og fremtidige investeringer i infrastrukturen på begge sider af Kattegat.

Nordic Maritime Hub er for Stena Line en vigtig byggesten i forhold til den videre udvikling af det maritime samarbejde på tværs af Kattegat. Vi er derfor glade for at kunne være en del af dette projektsamarbejde og ser en lang række fremtidige forretningsmuligheder som følge af det første skidt vi tager i dag”, udtaler Route Director Magnus Hallberg, Stena Line AB.       

Nordic Maritime Hub løber frem til efteråret 2018 og vil blive gennemført sideløbende med den igangværende havneudvidelse i Frederikshavn.

Kick-off blev officielt markeret ved, at Borgmester Birgit S. Hansen, Motorveje til Søs koordinator Brian Simpson og Adm. Havnedirektør for Frederikshavn Havn Mikkel Seedorff Sørensen åbnede for en ventil, der symbolsk igangsatte oppumpningen af sand fra havnebassinet, der skal bruges til de nye havnearealer.    

- Opdateret 30.03.2016


 

                                                              

"The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not
responsible  for any use that may be made of the information contained therein."

 

#portoffrederikshavn

DeL dine oplevelser fra Frederikshavn Havn på #portoffrederikshavn og se andres...