Tyra Øst ankommet

04-08-2020

Platformen Tyra Øst lagde i nat til kaj på prammen Iron Lady og skal i løbet af de kommende dage sættes på land hos recyclingværftet M.A.R.S. Europe. Den enorme hovedplatform fra Tyra-feltet i Nordsøen vejer 14.000 ton svarende til to Eiffeltårne. Den anden hovedplatform Tyra Vest forventes at ankomme til Frederikshavn senere på ugen. 

Platformene kommer til Frederikshavn præcis, som de er – det vil sige, at alt indvendigt vil se ud, som da den sidste mand gik fra borde ude på Nordsøen. Herfra er det M.A.R.S. Europes opgave at sørge for, at mest muligt af platformene kan genbruges og genanvendes:

- Der er tale om den største genanvendelse af offshore-installationer i Danmarkshistorien. Vi er stolte over, at M.A.R.S. er blevet valgt til opgaven, som vi ser frem til at løse med fokus på, at de gamle Tyra-platforme genanvendes og neddeles på den mest miljørigtige måde. Vores værft er bygget til formålet helt fra bunden, og derfor har det været muligt at indtænke innovative løsninger for sikkerhed, bæredygtighed og miljø. Vores samarbejde med Frederikshavn Havn og de lokale myndigheder omkring tilblivelsen af værftet, har skabt et moderne og sikkert værft i verdensklasse, siger Kim Thygesen, Direktør for M.A.R.S. Europe 

Ifølge Total forventes det, at 95% af platformene vil blive genanvendt.
- Vi tager hul på et nyt kapitel i vores kæmpe genopbygningsprojekt, når den største af Tyra-platformene lander i Frederikshavn. Vi glæder os over, at Tyra-projektet har skabt grundlag for en massiv investering i et topmoderne genanvendelsesværft på dansk grund. Vi har sat høje krav til de værfter, som skal nedbryde platformene, og vi forventer derfor, at mere end 95% af det gamle Tyra kan genanvendes og genbruges. I alle dele af genopbygningen har vi lagt stor vægt på bæredygtighed. Det betyder, at de gamle platforme genanvendes, ligesom vi genbruger en stor del af platformbenene i det nye Tyra, som også er designet, så vi forventer en markant reduktion af CO2-udledningen på 30%, siger Morten Hesselager Pedersen, Projektdirektør for Tyra-genopbygningen

Adm. direktør for Frederikshavn Havn Mikkel Seedorff Sørensen ser ankomsten af platformene fra Tyra som den foreløbige kulmination på en målrettet og intensiv indsats for havnens bestyrelse og ledelse:

- Det er resultatet af et mangeårigt arbejde for at sikre Frederikshavn Havn en position som et center for bæredygtighed og genindvinding, når det gælder genanvendelse af både skibe og offshore-installationer. Når Total og DUC-partnerne nu har valgt at placere det, der er Danmarks største genanvendelsesprojekt, hos M.A.R.S. på Frederikshavn Havn, så ser vi det som et bevis på, at vores strategi er kommet godt fra start, og det er takket være et godt samarbejde med myndigheder og M.A.R.S. samt de øvrige aktører i genindvindingsbranchen på havnen.